Vanwaar het beeld?

ALGEMEEN:

 • De affiche is een beeld van hoe een warme samenleving er volgens de RAKtivisten kan uitzien. Een verzameling van attente daden, niets groots en bombastisch maar klein en haalbaar, in verbondenheid.

 • In het land van de kleine gelukjes worden onze zintuigen onbewust getraind. Horen, zien, ruiken, proeven en voelen,
  het komt hier allemaal van pas.

'WAAR-IS-WALLY-SYMBOLIEK'

Als je goed kijkt vind je op de affiche 
enkele verborgen boodschappen. Vind jij ze? 

 • Mug: Het traject werd officieel afgetrapt op 20 augustus 2022. Niet toevallig is dat de internationale Dag van de Mug.
  Want je bent nooit te klein om impact te hebben.

 • Oneindigheidssymbool (liggende acht): We zijn gestart met RAKastan... om nooit meer te stoppen. De liggende acht is ook het symbool van de Positieve Psychologie. De stroming in de Psychologie waar RAKastan op stoelt.

 • Lachende gezichtjes: De smileys in de bloemen verwijzen naar het netwerk '1000 keer oltegoare' van waaruit RAKastan ontsproot. Vind jij de zes lachende bloemen?

 • Lieveheersbeestje: Dit diertje symboliseert bescherming, weerstand en geluk. Ze staan erom bekend dat ze planten beschermen doordat ze ongedierte eten die planten beschadigen.
 • Zonnebloem: De zonnebloem staat symbool voor zon en liefde.
  Het is een stevige bloem, kleurrijk, stralend en mooi. Ze draait haar bloem naar het licht, waardoor ze geassocieerd wordt met positiviteit, levenslust en geluk. In haar hart zitten pitjes die we moeten koesteren, want daaruit ontstaan weer nieuwe zonnebloemen, net zoals dat gaat bij het zaaien van kleine gelukjes. Dit werd aan de affiche toegevoegd als eerbetoon aan
  Wim Verlinde, grootste supporter van RAKastan († 18 juni 2023).

ALGEMEEN

De hand zaait subtiel hartjes over de hele tekening, tussen de mensen. De hartjes visualiseren de verbondenheid die de RAK's kunnen teweegbrengen. RAKastan is een organisch proces dat open staat voor alle input, waarbij we zaaien/strooien/inspireren met kleine gelukjes en mensen aanmoedigen er zelf mee aan de slag te gaan. Het hand staat ook symbool voor het doen, we ondernemen actie en gaan! Trial and error.
De bluts met de buil... en de lach. 

 • Harthandgebaar: De persoon in de rolstoel vormt het harthandgebaar met de handen. Het is een klein, universeel gebaar dat zowel jong als oud kan uitbeelden.
  Het overstijgt landsgrenzen en taalbarrières.
 • RAKastan-logo op de deur: De RAKastan mindset opent deuren en biedt de mogelijkheid nieuwe mensen te ont-moeten.
  Iedereen is welkom in RAKastan en wordt er hartelijk ontvangen.
 • Feestslinger: Een warme samenleving is een feest voor het hart.

Fauna en Flora: De verbondenheid en respect tussen mens, plant en dier zijn van belang om een mooie wereld uit te bouwen. 
We halen het beste bij elkaar naar boven.

ENKELE RAK'S IN BEELD:

Iedereen is aan zet en kan een actieve bijdrage leveren aan een warmere samenleving, jong en oud, gezond en ziek. Als het vanuit het hart komt heb je weinig materiaal of middelen nodig.

Een lieve boodschap op een papiertje, per sms of per mail... gewoon zomaar omdat het kan. Meer heb je soms niet nodig om iemands dag goed te maken. De RAKtivisten inspireren je doorheen het jaar graag met ideetjes.

In RAKastan maken we tijd voor elkaar, tijd om te luisteren hoe het echt met elkaar gaat.
We zijn er voor elkaar, ook als het minder gaat.
We zijn nabij, en geven elkaar steun, met een omhelzing en knuffel waar nodig. 

Samen koken, eten en drinken, is gezellig en verbindt. Kortom het is een fijne manier om nieuwe mensen te leren kennen. 

Een kleine moeite voor jou die veel betekent voor iemand anders. Laten we oog hebben voor elkaar en alert zijn, met welke kleine praktische zaken we elkaar kunnen ontzorgen.
Zo ontstaan zorgzame buurten. 

Zeg het met bloemen. Schenk af en toe eens een bloemetje aan iemand om zijn/haar dag op te fleuren. Elk attent gebaar heeft steeds een gever en ontvanger. Wedden dat de ontvanger op een dag ook een gever wordt?

ENKELE ACTIES IN BEELD:

De RAKcomplimentenBAK gaat van de ene plaats in RAKastan naar de andere. Klaar om overstelpt te worden met complimentjes? 

De positieve effecten van de natuur op onze gezondheid zijn overduidelijk. Voor iedereen die zich registreert als RAKtivist planten we een boompje. 

Op het bord waarmee wordt getrakteerd staat een bord soep en liggen fruit en koekjes.
Af en toe gaan we loos en bakken we tegen de sterren op.  

Elke maand worden er twee RAKtivisten in de bloemetjes gezet om hen te bedanken voor hun inzet voor een warmere samenleving. Een groepje lieve bengels 'loten' de namen aan de hand van hun pijl en boog. De pijl met het hartje staat ook symbool voor de RAKguerrilla-acties die af en toe plaatsvinden.
De stad ontwaakt en er verschijnt een glimlach op het gezicht van de inwoners.