De transformatie

Net als elk ander land is RAKastan in beweging. Er reilt en zeilt van alles.  

We zijn het traject gestart onder de naam 'RAKattack' met een blauwe lay-out.

Deze naam verwees naar het gelijknamig boekje van Pimento, het kenniscentrum binnen het netwerk van Chirojeugd Vlaanderen. Leerkrachten worden aangemoedigd om via 'Random Acts of Kindness' op een eenvoudige en laagdrempelige manier te werken aan een warmer klasklimaat zonder pesten.

Een mooie doelstelling die we, in samenspraak met Pimento, eens buiten de schoolmuren zouden trekken, de wijde samenleving in, beginnend in Roeselare. Samen zouden we mensen motiveren en inspireren tot het uitvoeren van Random Acts of Kindness, elkaar versterkend: zij binnen de schoolcontext, wij erbuiten. 

In het najaar van 2022 was er binnen Pimento een personeelsrotatie.
Het gebruik van dezelfde naam 'Rakattack' was niet meer zo vanzelfsprekend gezien het organisch karakter van ons traject. Het feit dat we niet kunnen zeggen waar het ons allemaal naar toe zal leiden gaf hen een ongemakkelijk gevoel. (Terwijl wij het net zien als dé grote meerwaarde.)

In goede verstandhouding hebben we beslist dat we met ons traject verder gaan onder een nieuwe naam.
Daar stonden we dan, met een leuk traject... zonder naam.

Dit was een hindernis die we onderweg onverwachts moesten nemen, die we hebben omgevormd tot een kans en achteraf gezien was het zelfs een kado. Het was hét moment om het traject helemaal van onszelf te maken.

Met de vrijwilligers hebben we de koppen bij elkaar gestoken en na enkele brainstorms was hij daar!
De nieuwe naam: 'RAKastan'!

We voelden dat het ook hét moment was om het beeld te herbekijken. 
Ons traject had namelijk al wat meer vorm gekregen, we wisten al meer welke kant we zouden opgaan.
We namen illustrator Flore Deman onder de arm om ons te begeleiden naar een nieuw beeld. Stap voor stap kreeg het beeld vorm tot de affiche zoals wat die nu is. 
Een pareltje artistiek talent, als je het ons vraagt, waarvoor dank Flore, je bent een pro. 

Eind januari 2023, tijdens de samenkomst 'RAKattack 2.0' hebben we gelijkgestemde organisaties van Roeselare uitgenodigd. Als verrassing maakten we de nieuwe naam en het nieuw beeld bekend, onder het goedkeurend oog van schepen Michèle Hostekint en de aanwezige pers.

Zo maakte het tweede deel van het traject, vanaf februari 2023, een doorstart onder onze nieuwe naam en met het nieuw beeld. RAKattack werd RAKastan, en de blauwe affiche werd vervangen door een nieuw fris oker/geel beeld.

RAKastan ademt nu waar we helemaal voor staan. En werd het onbewust nog maar eens duidelijk, met de RAKmindset, gebundelde krachten en de nodige dosis positiviteit, maken we van elke uitdaging een kans.